čtvrtek 23. března 2017

Klíč ke zdraví: málo cukru, hodně vlákniny.

To je všechno. Zádrhel přichází vzápětí. Jak na to? Kolik je „málo cukru“? Co je nutné změnit? Jak bude vypadat můj život bez sušenky, čokolády, napěněného sladkého latte? Vím, o čem mluvím, uměla jsem sníst tabličku čokolády na posezení a černý čaj bez cukru nebyl pitný.

Málo neznamená nic. Sacharidy jsou našim nejvýznamnějším zdrojem energie.

Není cukr jako cukr. 
Jednoduché cukry poznáme podle sladké chuti. Tady ctíme zásadu „málo cukru“. Přesněji ne víc než 10% ze všech snězených sacharidů.
Komplexní sacharidy nejsou sladké. Najdeme je v obilninách, bramborách, luštěninách a různých kořenech. Zároveň sem patří vláknina, ale o ní někdy příště.

Málokdo z nás opravdu sní „málo cukru“; mnozí z nás získají, když se o to pokusí.

Ideál vypadá následovně (a možná lehce děsivě):
  • nápoje jen neslazené, žádné limonády a džúsy
  • omezit bílou mouku, bílou rýži a výrobky z nich
  • mléčné výrobky jen neochucené
  • žádné kupované sladkosti (sušenky, čokolády, koblihy, koláče)
  • zbavit se přislazovaných dochucovadel (kečup, dresing)
  • při domácím pečení dát o třetinu méně cukru (a péct jen o víkendu)

Co si naopak dopřát:
  • ovoce, čerstvé nebo mražené
  • med, přiměřeně (lžička do bílého jogurtu nebo do čaje)
  • kvalitní hořká 90% čokoláda (lehce sladká, intenzivně čokoládová)
  • nejrůznější kaše a mléčné koktaily přislazovat banánem.
  • fíky, datle (pozor, na pár datlích uběhnete maraton, tak opravdu 1-2 kousky)

Co vám pomůže:
  • pravidelné, kvalitní jídlo sníží chuť na sladké, mlsná půjde honit někoho jiného
  • nové rituály a zvyky – koupit si cestou z práce koblihu je pouhý zvyk, namísto něj můžete vymyslet jiný, podobně uspokojivý
  • vědět, proč opravdu chcete omezit cukr – když víte proč a důvod souzní s vašim životem a vašimi hodnotami, tak se vám po této cestě půjde snáz a budete méně bloudit.
  • pohyb, pohyb, pohyb – sníží stres, odmění vás a rozzáří vám život


Změna je cesta, nemusí se všechno povést napoprvé a nemusíme být perfektní. Změna návyků postupně zvýší vnímavost chuťových pohárků, proto je lepší postupovat pozvolna, ale vyhnout se náhražkám, které upevňují chuť na sladké.

Pořád po té cestě jdu, piji černý čaj bez cukru (co jsem nepovažovala za reálné skoro dva roky), sladkosti kupuji pár krát do roka a upřímně říkám, že mi 90% čokoláda chutná. Mně při tom drží zdraví, chci zvýšit šanci, že nebudu mít v padesáti na krku jak puberťáka, tak cukrovku. A fandím všem, kdo se do toho pustí.



_________________________________________________




Danica Dobisová


Psycholožka a výživová poradkyně. Učím lidi, co a kdy jíst a jak dosáhnout potřebné změny chování. Více najdete tady.
Napsala jsem jednoduché návyky pro zdraví, které najdete zdarma zde: Ebook: 3 návyky pro štíhlou postavu. Jak překonat bariéry, které Vám brání zhubnout, si můžete přečíst zde: Ebook: Prolomit bariéry.
                              




Žádné komentáře:

Okomentovat