čtvrtek 14. září 2017

Co Vám půst nedá

Současná módní vlna půstů je vskutku fascinující. Jen zkuste vygooglit „přerušovaný půst“, co všechno se na Vás vysype. Byla by škoda, kdyby půst jako módní vlna rychle odešel. Půst není momentální vychytávka. Naprostá většina lidstva se (hlavně) z náboženských důvodů postila a postí. Má to svůj důvod – půsty jsou zdravotně a psychicky užitečné a nic nestojí.

Půst je dobrovolné zdržení se jídla po určitou dobu, od 12 hodin do několika dnů (byť v extrémních případech i měsíců). Čím je půst kratší, tím pravidelněji se drží. Momentálně módní přerušovaný půst může probíhat denně, kdy 16 hodin denně se drží půst a zbylých 8 hodin je vyhrazených jídlu. Běžný je 24-hodinový půst jednou týdně, případně 36-hodinový až třídenní půst jednou měsíčně.

První půst je cesta do neznáma.
Půst udrží optimální váhu, snižuje hladinu inzulinu a stabilizuje glykemii. Poskytne trávícímu traktu čas na odpočinek a regeneraci. Delší půsty (více jako 48 hodin) působí očistně. Tělo začne nedostatek energie a stavebního materiálu řešit spotřebovávaním všeho přebytečného (tuk) nebo poškozeného, čím si zajistí přísun energie a může budovat nové struktury. Jako kdybychom namísto nekonečného opravování starého, chátrajícího domu jej rovnou zbořili a postavili nanovo.

Psychicky nás půst posílí. Mírný stres a překonání nepohody nás činí odolnějšími a vytrvalejšími, zmenší v našich očích i jiné životní těžkosti. Navíc udělat něco děsivého a uspět, je euforické a zvyšuje sebevědomí.

Půst není pro každého. Kromě kruhu blízkých přátel ho doporučuju zřídka. Sám o sobě nenaučí žít zdravě ani nezajistí zázračné zhubnutí bez námahy.

Rozhodně není vhodný pro akutně nebo chronicky nemocné lidi (bez schválení lékaře) a pro těhotné a kojící ženy.
Pro lidi s historií poruchy příjmu potravy a pro chronické dietáře je nevhodný, protože jejich úkolem je najít vyrovnaný vztah k jídlu a k sobě. Půst by jenom upevnil nezdravé návyky - hladovění, nárazové přejídání, odpírání si jídla či trestání se za dietní prohřešky.
Pro lidi, kteří se zdravým stravováním začínají. Půst je nadstavba, která potřebuje dobré základy a zdravý životní styl celkově.
Obezřetná bych byla také u lidí těžce fyzicky pracujících, intenzivně trénujících nebo extrémně hubených. Ztráty lehce převýší přínosy.

Půst je nastavení mysli, jedna část jistého vnímání světa. Každý z Vás může nahlédnout a zjistit, jestli se mu tento svět zamlouvá.

_________________________________________________




Danica Dobisová


Psycholožka a výživová poradkyně. Učím lidi, co a kdy jíst a jak dosáhnout potřebné změny chování. Více najdete tady.
Napsala jsem jednoduché návyky pro zdraví, které najdete zdarma zde: Ebook: 3 návyky pro štíhlou postavu. Jak překonat bariéry, které Vám brání zhubnout, si můžete přečíst zde: Ebook: Prolomit bariéry.
                              




Žádné komentáře:

Okomentovat