pondělí 18. listopadu 2019

Půsty, hladovění a všechno mezi tím.


Ve své práci jsem dlouho přemítala o jednom hlavním rozporu.

Když se moji klienti už stravují zdravě, vedu je k experimentům s půsty. Na druhou stranu mívám klienty, kteří přes den nejedí, dohánějí to večer a právě jejich nespokojenost s nepravidelností v jídle je dovede ke mně a tyto klienty rozhodně neutvrzuji v tom, že už vlastně intuitivně drží půst a jen tak dále.

V čem spočívá rozdíl, když navenek obě skupiny jedí s velkými časovými odstupy mezi jídly?

Nejdřív drobné rozdíly, protože ďábel je v detailu:
  • spokojenost versus nespokojenost: klienti, kteří odsouvají jídlo z nedostatku času nebo kvůli stresu nejsou se stávající situací spokojení; naproti tomu lidé, kteří se postí, v tom nacházejí pozitivní momenty
  • frekvence: půst se nedrží denně

Nakonec se mi na procházce rozsvítilo a přišla jsem na hlavní rozdíl:

Vědomý přístup.

Půst je svobodné rozhodnutí, podložené osobními důvody, přispívající k osobním cílům, které jsou pro nás důležité. Dílčí nepohodlí není rozhodující, když ve svém konání vidíme smysl.

Zato vyhládnout přes den a večer se vrhnout k lednici jak k záchrannému kruhu znamená potlačit signály svého těla (mám hlad) nebo je falešně utlumit (kávou, energetickým nápojem). Není to naše rozhodnutí, je to něco nám vnucené zvenčí.

Cesta z toho ven je podívat se na denní okolnosti, které můžeme změnit a vrátit své fyziologické potřeby na seznam priorit. Netýrat tělo hladem z donucení, ale využívat půst jako jeden z nástrojů pro zdravý a uspokojivý život.







_________________________________________________





Danica Dobisová


Psycholožka a výživová poradkyně. Učím lidi, co a kdy jíst a jak dosáhnout potřebné změny chování. Více najdete tady.
Napsala jsem jednoduché návyky pro zdraví, které najdete zdarma zde: Ebook: 3 návyky pro štíhlou postavu. Jak překonat bariéry, které Vám brání zhubnout, si můžete přečíst zde: Ebook: Prolomit bariéry.
                              




Žádné komentáře:

Okomentovat