pondělí 10. července 2017

CO jíst

Naposledy jsem se rozepsala KDY jíst , ale pustím se i do toho CO jíst.

Nenechávejme se vyvést v míry častými změnami oficiálních doporučení. Když předpokládáme, že jsou tvořené v dobré víře a hledáme jen to, co je spojuje, získáme pár jednoduchých závěrů.

Opravdová dělící linie, která dělí zdravé potraviny od nezdravých, neleží v dílčích sporech typu máslo nebo rostlinné oleje, vajíčka ano nebo vajíčka ne. Dělící linii určuje míra průmyslného zpracování dané potraviny. Čím méně zpracovaná daná potravina je, tím lépe.








První závěr: Jezme skutečné, co nejméně upravené potraviny (ovoce, zelenina, oříšky a semínka, libové maso volně pasoucích se zvířat, vejce od slípek ve výběhu, oleje lisované za studena, celozrnná rýže, sladké brambory, luštěniny, atd.).

Nikdy v dějinách výživy nikdo z ničeho neobvinil zeleninu. Jestli na ni nejste zvyklí, přidávejte na množství postupně a střídejte tepelně upravenou se syrovou, ať si nepřivodíte žaludeční potíže.

Druhý závěr: Jezme několikrát denně zeleninu, klidně ať tvoří polovinu našeho jídla.

Stejně tak vám nikdo nikdy neřekne, ať jíte více sladkostí.

Třetí závěr: Omezme (čím drastičtěji, tím lépe) přidaný cukr. Na pití pouze neslazené nápoje, nekupujeme cukrovinky a sladké pečivo, dezertům vyhradíme čas po nedělním obědě a při zvláštních příležitostech (svatební dort, croissant na dovolené na Francouzské riviére).

A nakonec jedna potravina, která odporuje prvnímu i třetímu závěru: bílá mouka včetně všech výrobků z ní.


Čtvrtý závěr: Omezme jídla z bílé mouky. Opusťme některé tradiční přílohy a receptury (knedlíky, bílé pečivo, zahušťování omáček a polívek moukou). Mějme na paměti, že celozrnné výrobky jsou jen o málo méně průmyslně zpracované, nestačí jen vyměnit bílou mouku za celozrnnou, ale celkově omezit množství.



_________________________________________________




Danica Dobisová


Psycholožka a výživová poradkyně. Učím lidi, co a kdy jíst a jak dosáhnout potřebné změny chování. Více najdete tady.
Napsala jsem jednoduché návyky pro zdraví, které najdete zdarma zde: Ebook: 3 návyky pro štíhlou postavu. Jak překonat bariéry, které Vám brání zhubnout, si můžete přečíst zde: Ebook: Prolomit bariéry.
                              




Žádné komentáře:

Okomentovat