čtvrtek 18. října 2018

Vaření na podzim: dýňové variace


Nabízím pár dýňových inspirací. Nejsou to moje nápady, polévka a gratin jsou z knížky Francouzky netloustnou – kuchařka. A dýně s jáhly je z kuchařky Lahodně s Ellou. Obě knížky jsou báječně inspirující.

DÝŇOVO-JABLKOVÁ POLÉVKA
  • provoněla celý byt a bylo to propojení žhavého léta a Vánoc
  • jestli chcete omezit nekontrolované chutě na sladké, sladko-slano-pikantní zdravá jídla jsou ohromným pomocníkem – to, co pustíme plánovaně dveřmi, se nebude dobývat oknem.
1 dýně
2 jablka
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
1 l vývaru
lžíce medu, nastrouhaný zázvor
špetka skořice, špetka hřebíčku
sůl, pepř

Na oleji opražíme cibuli a zázvor, přidáme na kostičky nakrájenou dýní, jablka, med, skořici a hřebíček a za stálého míchání restujeme asi minutu. Pak zalijeme vývarem a 20 minut povaříme. Vše rozmixujeme dohladka, dochutíme solí a pepřem, můžeme ozdobit kostičkami jablek.


DÝŇOVO-JABLKOVÝ GRATIN

  • podle mně neskutečný chuťový zážitek díky propojení nakyslých jablek se slaným sýrem a slaninou – pro mou rodinu moc divné a patlavé: byli jste varování!

1 dýně
3 jablka
1 cibule
200 ml zakysané smetany
150 g pancetty (slaniny)
1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
150 g sýru feta, máslo
sůl, pepř, citrónová šťáva, špetka skořice

Do zapékací mísy vyskládáme dýni nakrájenou na 5cm dílky, jablka na klínky, pokapeme citrónovou šťávou, poklademe plátky másla, osolíme, opepříme a pečeme 20 minut.
Na másle opražíme cibuli a proužky pancetty, v misce promícháme zakysanou smetanu se skořicí, nasekané ořechy, nadrobenou fetu a opraženou cibuli se slaninou.
Směsí zalijeme dýni a jablka a pečeme ještě 20 minut, zelenina má být měkká a kůrka na povrchu zlatohnědá.


JÁHLY S PEČENOU DÝNÍ
  • může to být samostatné jídlo nebo jako příloha k rybě či masu
20 g uvařených jáhel
1 menší dýně
olivový olej
římský kmín, paprika
lžička tahini pasty, čerstvý koriandr

Kostičky dýně poklademe na plech, pokapeme olejem a dochutíme římským kmínem a paprikou, pečeme 30 minut. Dvě třetiny pečené dýně rozmixujeme s tahini pastou, citronovou šťávou a troškou vody na hladký krém. Uvařené jáhly a dýňový krém promícháme, pak přidáme upečené kostičky dýně a a posypeme čerstvým, nasekaným koriandrem.




_________________________________________________



_________________________________________________




Danica Dobisová


Psycholožka a výživová poradkyně. Učím lidi, co a kdy jíst a jak dosáhnout potřebné změny chování. Více najdete tady.
Napsala jsem jednoduché návyky pro zdraví, které najdete zdarma zde: Ebook: 3 návyky pro štíhlou postavu. Jak překonat bariéry, které Vám brání zhubnout, si můžete přečíst zde: Ebook: Prolomit bariéry.
                              




Žádné komentáře:

Okomentovat