Nabízím
pár dýňových inspirací. Nejsou to moje nápady, polévka a
gratin jsou z knížky Francouzky netloustnou – kuchařka. A dýně
s jáhly je z kuchařky Lahodně s Ellou. Obě knížky jsou
báječně inspirující.
DÝŇOVO-JABLKOVÁ POLÉVKA
- provoněla celý byt a bylo to propojení žhavého léta a Vánoc
- jestli chcete omezit nekontrolované chutě na sladké, sladko-slano-pikantní zdravá jídla jsou ohromným pomocníkem – to, co pustíme plánovaně dveřmi, se nebude dobývat oknem.
1
dýně
2
jablka
1
cibule
2
lžíce olivového oleje
1 l
vývaru
lžíce
medu, nastrouhaný zázvor
špetka skořice, špetka hřebíčku
sůl,
pepř
Na
oleji opražíme cibuli a zázvor, přidáme na kostičky nakrájenou
dýní, jablka, med, skořici a hřebíček a za stálého míchání
restujeme asi minutu. Pak zalijeme vývarem a 20 minut povaříme.
Vše rozmixujeme dohladka, dochutíme solí a pepřem, můžeme
ozdobit kostičkami jablek.
DÝŇOVO-JABLKOVÝ GRATIN
- podle mně neskutečný chuťový zážitek díky propojení nakyslých jablek se slaným sýrem a slaninou – pro mou rodinu moc divné a patlavé: byli jste varování!
3 jablka
1 cibule
200 ml zakysané
smetany
150 g pancetty
(slaniny)
1 lžíce
nasekaných vlašských ořechů
150 g sýru feta, máslo
sůl, pepř,
citrónová šťáva, špetka skořice
Do zapékací
mísy vyskládáme dýni nakrájenou na 5cm dílky, jablka na
klínky, pokapeme citrónovou šťávou, poklademe plátky másla,
osolíme, opepříme a pečeme 20 minut.
Na
másle opražíme cibuli a proužky pancetty, v misce promícháme
zakysanou smetanu se skořicí, nasekané ořechy, nadrobenou fetu a
opraženou cibuli se slaninou.
Směsí zalijeme
dýni a jablka a pečeme ještě 20 minut, zelenina má být měkká
a kůrka na povrchu zlatohnědá.
JÁHLY S PEČENOU DÝNÍ
- může to být samostatné jídlo nebo jako příloha k rybě či masu
1
menší dýně
olivový
olej
římský
kmín, paprika
lžička tahini pasty, čerstvý koriandr
Kostičky
dýně poklademe na plech, pokapeme olejem a dochutíme římským
kmínem a paprikou, pečeme 30 minut. Dvě třetiny pečené dýně
rozmixujeme s tahini pastou, citronovou šťávou a troškou vody na
hladký krém. Uvařené jáhly a dýňový krém promícháme, pak
přidáme upečené kostičky dýně a a posypeme čerstvým,
nasekaným koriandrem.
_________________________________________________
_________________________________________________
Psycholožka a výživová poradkyně. Učím lidi, co a kdy jíst a jak dosáhnout potřebné změny chování. Více najdete tady.
Napsala jsem jednoduché návyky pro zdraví, které najdete zdarma zde: Ebook: 3 návyky pro štíhlou postavu. Jak překonat bariéry, které Vám brání zhubnout, si můžete přečíst zde: Ebook: Prolomit bariéry.
Žádné komentáře:
Okomentovat