Je
to nezpochybnitelně zdravé, ale Vám to jednoduše nechutná. Může
to být cokoliv. Vařená zelenina. Celozrnné těstoviny. Fazole.
Rajčata. Výběr není náhodný, za každou potravinou vidím
konkrétní tvář.
Konečně jsem trefila úpravu batatů |
Na
vrcholu mého vegetariánského období jsem v pubertální
sebestřednosti úplně vypustila fakt, že můj oblíbený strýc od
dětství nejí vařenou zeleninu, a uvařila jsem na počest jeho
návštěvy plněnou, zapékanou dýni. Strejda nechtěl urazit
snaživou neteř a statečně se do jídla pustil. Po obědě
překvapeně přiznal, že to bylo vynikající a chtěl recept pro
tetu. Uvědomila jsem si, že vegetariáni prostě umí ochutit
bezmasá jídla.
Proto
o deset let později, už dávno ne vegetariánka, ale mnohem
chytřejší, když můj muž důrazně prohlásil, že fazole
nejí, nikdy je nejedl a jíst nebude, uznala jsem to jako fakt a
opáčila, že tomu věřím, protože zatím nejedl fazole tak, jak
je vařím já. Ok, nebudu předstírat, že po dalších deseti
letech mě prosí, ať konečně uvařím zase něco z fazolí, ale
už dávno neplatí, že je nikdy jíst nebude. Jak získáte
milovníka masa pro fazole? Uděláte chilli con carne.
Objevila
jsem koleso - chuť a vzhled dosahujeme úpravou. Některé potraviny
si oblíbíme hned, jiné nám dají zabrat, ale dřív než je
definitivně zavrhnete, zkuste je ochutnat jinak. Dejte si je v
restauraci, kde je předpoklad, že se někdo v rondonu hodně
snažil, aby hostům chutnalo. Dejte si je v krajině a národní
restauraci, která je pro ně typická. Lidé jsou mlsní všude a za
ta léta z ní už něco chutného vykouzlili.
_________________________________________________
Psycholožka a výživová poradkyně. Učím lidi, co a kdy jíst a jak dosáhnout potřebné změny chování. Více najdete tady.
Napsala jsem jednoduché návyky pro zdraví, které najdete zdarma zde: Ebook: 3 návyky pro štíhlou postavu. Jak překonat bariéry, které Vám brání zhubnout, si můžete přečíst zde: Ebook: Prolomit bariéry.
Žádné komentáře:
Okomentovat