Naposledy
jsem se rozepsala KDY jíst , ale pustím se i do toho CO
jíst.
Nenechávejme
se vyvést v míry častými změnami oficiálních doporučení. Když předpokládáme, že jsou
tvořené v dobré víře a hledáme jen to, co je spojuje, získáme pár jednoduchých závěrů.
Opravdová
dělící linie, která dělí zdravé potraviny od nezdravých,
neleží v dílčích sporech typu máslo nebo rostlinné oleje,
vajíčka ano nebo vajíčka ne. Dělící linii určuje míra průmyslného
zpracování dané potraviny. Čím méně zpracovaná daná
potravina je, tím lépe.
První závěr: Jezme skutečné, co nejméně upravené potraviny (ovoce, zelenina, oříšky a semínka, libové maso volně pasoucích se zvířat, vejce od slípek ve výběhu, oleje lisované za studena, celozrnná rýže, sladké brambory, luštěniny, atd.).
Nikdy
v dějinách výživy nikdo z ničeho neobvinil zeleninu. Jestli na ni nejste zvyklí, přidávejte na množství
postupně a střídejte tepelně upravenou se syrovou, ať si
nepřivodíte žaludeční potíže.
Druhý
závěr: Jezme několikrát denně zeleninu, klidně ať tvoří
polovinu našeho jídla.
Stejně tak vám nikdo nikdy neřekne, ať jíte více sladkostí.
Třetí
závěr: Omezme (čím drastičtěji, tím lépe) přidaný cukr. Na
pití pouze neslazené nápoje, nekupujeme cukrovinky a sladké
pečivo, dezertům vyhradíme čas po nedělním obědě a při zvláštních
příležitostech (svatební dort, croissant na dovolené na
Francouzské riviére).
A nakonec jedna potravina, která odporuje prvnímu i třetímu
závěru: bílá mouka včetně všech výrobků z ní.
Čtvrtý závěr: Omezme jídla z bílé mouky. Opusťme některé
tradiční přílohy a receptury (knedlíky, bílé pečivo,
zahušťování omáček a polívek moukou). Mějme na paměti, že
celozrnné výrobky jsou jen o málo méně průmyslně zpracované,
nestačí jen vyměnit bílou mouku za celozrnnou, ale celkově
omezit množství.
_________________________________________________
Psycholožka a výživová poradkyně. Učím lidi, co a kdy jíst a jak dosáhnout potřebné změny chování. Více najdete tady.
Napsala jsem jednoduché návyky pro zdraví, které najdete zdarma zde: Ebook: 3 návyky pro štíhlou postavu. Jak překonat bariéry, které Vám brání zhubnout, si můžete přečíst zde: Ebook: Prolomit bariéry.
Žádné komentáře:
Okomentovat